Det pågår en juridisk strid om två gamla Mercedes Bilar i Stockholm. Bilarna tros ha ett värde på över 30 miljoner och eftersom en av bilarna bara rullat drygt 100 mil kan den betecknas som unik.

 

Det handlar om två Mercedes 300 SL från 50-talet. Modellen brukar hamna högt på listor när de vackraste bilarna genom tiderna rankas.
 
– Man undrar ju hur det kan vara möjligt att hitta en sån skatt. Det gjordes bara 26 stycken av dem, tror jag. Det är nog den bilen som gått lägst mil av 300SL och det sätter ju värdet på den, säger Per-Arne Rynning på Mercedesklubben.
Bilen konstruerades från början för tävlingsbanan, men det senare byggdes en coupévariant med måsvingedörrar, som alltså öppnas uppåt, och en efterföljande senare cabriolet, roadstern.
Och den juridiska striden handlar just om en alldeles unik roadster.
 
– Den har gått 135 mil sedan 1962. Jag har aldrig sett en bil i det skicket, säger bilsamlaren Thomas Larsson.
Den juridiska striden handlar om arvet efter en gammal man, som dog 2011. Tillgångarna förvaltas av en boutredningsman. Eftersom mannen, förutom bilsamlingen, som stod uppställda i två varmgarage på hans sommarställe i skärgården, även hade två lägenheter på Strandvägen i Stockholm, så handlar det om mycket pengar.
Mannen hade inga släktingar som kunde ärva, men två personer anser sig ha rätt att ärva enligt ett testamente. Men männen förlorade mot allmänna arvsfonden i tingsrätten och det målet är nu uppe i hovrätten.
Dessutom finns två intressenter som anser sig ha rätt till minst en av bilarna. En stiftelse anser sig ha rätt till cabrioleten, medan en annan intressent hävdar att han genom sitt företag bytte till sig bägge bilarna mot en båt i miljonklassen för ungefär tio år sedan. Den tvisten ska avgöras av tingsrätten och ett köpekontrakt ska analyseras av Nationellt forensiskt centrum, det som tidigare hette Statens kriminaltekniska laboratorium.
De två Mercedes 300SL står fortfarande i fordonsregistret på den gamle mannen.
Enligt Per-Arne Rynning på Mercedesklubben har det skett en omsvängning på senare tid, välbevarade exemplar i originalskick av Mercedes 300SL har på internationella auktioner gått för högre summor än omsorgsfullt renoverade.
 
– Jag skulle tippa att roadstern skulle kunna gå för bortåt 20 miljoner, säger bilsamlaren Thomas Larsson.
 
Källa: www.sverigesradio.se